Om GRF Gravstenar
GRF Gravstenar är Sveriges ledande tillverkare och leverantör av gravstenar. Vi utför även komplettering och renovering av befintliga gravstenar. Vi har försäljningskontor i Kristianstad, Stockholm, Göteborg, Malmö, Emmaboda och Östersund. Utanför Kristianstad i Skåne finns vårt huvudkontor, ett stenkast ifrån stenhuggerier och stenbrott. Vår stora geografiska spridning gör att vi är utvalda som samarbetspartner till Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) och Fonus. Med det samarbetet har vi möjlighet att hjälpa dig som kund i stort sett var du än befinner dig i Sverige.
Vi ingår i Naturstenskompaniet International AB, en koncern där alla ingående företag uteslutande jobbar med natursten.
De flesta granitsorterna som vi erbjuder våra kunder har brutits i något av koncernens 15 stenbrott i Sverige och Norge. Gravstenarna är tillverkade i någon av koncernens 5 stenhuggerier. Företagen i koncernen finns i Sverige, Norge, Polen och Litauen.
Adressen till vårt huvudkontor är Norra Bjärlövsvägen 14, 291 95 FÄRLÖV. Önskar du att komma i kontakt med oss, ring telefon: 0454-77 24 40 eller skicka E-post: info@grf.se
Om vårt hållbarhetsarbete
Samtliga företag inom vår koncern arbetar med hållbarhet. Det innebär att vi i samtliga processer för att bryta och förädla granit till gravmonument arbetar mot målet att halvera processernas CO2 påverkan till år 2030.
Läs mer om hur vi arbetar i vår koncern på www.naturstenskompaniet.se
25-årig Skadegaranti
Det är viktigt att man som kund kan känna sig trygg i sitt val av gravsten. GRF Gravstenar vill ge dig som kund trygghet i form av vår breda kompetens och service. Den 25-åriga Skadegarantin är en stämpel på att vi alltid levererar ett väl genomfört arbete.
GRF Gravstenar har funnits i olika former sedan år 1906. Vi är del av koncernen Naturstenskompaniet International och har systerföretag inom naturstensbranschen. Detta ger oss unika möjligheter att kunna leverera bra produkter till våra kunder. Vi finns med från det att stenen bryts i stenbrottet till det att gravstenen monteras på kyrkogården. Allt görs utan mellanhänder. Sammantaget skapar detta en trygghet för dig som kund.
Vår 25-åriga Skadegaranti omfattar alla gravstenar tillverkade av granit (*). Det är bra i de fall där varken kyrkogårdens eller hemmets försäkring gäller för skador på gravstenen. Garantin är lätt att förstå. Om det uppstår en skada efter till exempel vandalism på stenen inom 25 år från att vi monterat den på gravplatsen kommer vi att reparera stenen eller ersätta den med en ny utan kostnad för gravrättsinnehavaren.
Läs mer om Garantitexten för Skadegaranti här.
(*) Skadegarantin omfattar tillverkade stenar av granit.
Gravskick
Med gravskick menas det sätt som en avliden gravsätts på. Alla svenska medborgare betalar en obligatorisk begravningsavgift, något som ger rätt till en valfri egen gravplats i 25 år utan kostnad.
Ända sedan vikingatiden har vi rest minnesstenar över våra anhöriga. Stenar som med tiden kommit att utgöra en ovärderlig länk till historien. För många av oss är en anhörigs grav också viktig för kontakten med vårt eget ursprung. Samtidigt tillfredsställer den behovet av ha en plats som hjälper oss att odla minnet av en person som inte längre finns ibland oss. Utifrån det synsättet kan minnesstenen ge mer av eftertanke och engagemang. Kanske för att finna de ord som ger stöd till minnet och relief åt en levnadshistoria.
Seden att begrava våra döda på särskilda begravningsplatser i anslutning till kyrkan är lika gammal som kristendomen och har sin motsvarighet i de flesta religioner och trosuppfattningar världen över. Fram till 1800-talet var gravarna ofta låga gräsbevuxna gravkullar med enkla kors av trä, men någon gång också utsmyckade med liggande eller stående stenar. Från medeltiden och fram till 1700-talets slut begravdes adelsmän, präster och andra framstående personer ofta under golvet inne i kyrkan.
Under senare år har olika gravskick växt fram som alternativ till traditionella gravplatser. Nedan listas de vanligaste gravskicken.
Kistgrav (även kallad jordgrav), vilket är allas rätt till en gravplats utan kostnad.
Vid en kistgrav sänks hela kistan ned i graven. När kistan är nersänkt och graven stängd bildar överflödig jordmassa en kulle som med tiden sakta sjunker ner. Detta kallas för att graven ”sätter sig”. En gravsten kan inte monteras på gravplatsen förrän graven har satt sig. Detta tar vanligtvis upp till ett år. I de fall gravstenen ska ställas på orörd mark där sättning inte sker, kan montering ske utan restriktion.
Gravrättsinnehavaren ansvarar för gravstenen och gravplatsens skötsel. Oftast finns olika skötselavtal att lösa med kyrkogårdsförvaltningen.
Urngrav, vilket är allas rätt till en gravplats utan kostnad.
I en urngrav gravsätts en urna efter att kremering skett. Ansvaret för begravningsplatsen är, precis som vid en kistgrav, gravrättsinnehavarens. Montering av gravsten kan i regel göras före eller efter nedsänkning av urnan.
Askgravplats/Askgravlund,
vilket innebär lokala anläggning- och skötselavgifter i 25 år
Efter kremering sänks urnan ner, vilket kan ske i de anhörigas närvaro till skillnad från i en traditionell minneslund. Platsen för nedsänkning markeras i vissa fall med en enkel förutbestämd sten, askgravlunden har ett gemensamt minnesmonument där de begravdas namn anges. Minnesmonumentet och skötseln av gravplatsen tillhandahålls av kyrkogårdsförvaltningen. En askgravlund eller askgravplats är en ny och mindre anonym variant av minneslund.
Minneslund
Detta är ett anonymt gravskick utan gravrätt där gravsättning av aska sker utan närvaro av anhöriga. Askans läge i minneslunden markeras inte och enskilda planteringar är inte tillåtna. I minneslunden ansvarar församlingen för skötseln och det finns en gemensam smyckningsplats där anhöriga får placera snittblommor och ljus.
Vilket gravskick skall man välja?
Om uppgiften att ordna med gravplats fallit på din lott ska du veta att lagen numera ger stor frihet för kreativitet och egna önskemål. Enligt Begravningslagen och Kulturminneslagen är det gravrättsinnehavaren som bestämmer utformningen av gravplatsen inom ramen för god gravkultur. ”Gravrättsinnehavaren har rätt att förse gravplatsen med gravvård, stenramar, staket eller andra liknade anordningar. Gravrättsinnehavaren är ägare och bestämmer utseende, val av material, färg, bearbetning, utsmyckning, text och dekor. Samma gäller gravkulle, grusyta, häck, prydnadsväxter, lyktor etc.”
Skötsel
Granit är ett naturmaterial (begreppet ”granit” innefattar även kvartsit, gnejs och diabas). Granitsorter är beständiga och påverkas inte nämnvärt av tiden, men kräver ändå aktsamhet och omvårdnad. Varje stensort har sina unika egenskaper som färg, vattenupptagningsförmåga, hårdhet med mera. Detta innebär att normal blekning eller missfärgning på grund av sol, regn, smuts, alger, mossa påverkar. Nedan finns några goda råd i samband med skötsel av gravvården.
Allmänt om skötsel och underhåll
Allt stenmaterial bör hållas rent och därför regelbundet tvättas. All tvättning bör ske vid fuktig väderlek. Polerade ytor är mycket lätta att hålla rena. Normalt tvättas eventuell smuts bort med vanligt vatten genom att gnida med hand eller mjuk trasa/svamp. Se till att inga sandkorn repar ytan. Vid hårt nedsmutsad yta kan ett milt tvättmedel med neutralt pH-värde i ljummet vatten användas.
Grovslipad, finhuggen, flammad eller råhuggen yta bör tvättas minst en gång varje år med milt tvättmedel med neutralt pH-värde i ljummet vatten. Använd gärna en rotborste. Vid hårt nedsmutsad eller mossig sten måste specialtvättmedel användas. Kontakta närmaste GRF-ombud för råd.
Vid text och dekor som är målad eller förgylld måste stor försiktighet iakttagas. Tvättmedel som används måste vara mycket milt och utspätt. Putsning sker med mycket mjuk borste.
Att tänka på
Granit är känslig för bland annat stearin, olja, rost, nikotin, koffein eller hög hetta.
Ställ aldrig gravljus eller marschaller på eller i omedelbar närhet av stenen så att stänk kan uppstå.
All form av fett och oljor som tränger in i stenen är mycket svåra att få bort.
Lägg ingen vinterkrans eller likvärdigt på eller mot stenen, då dessa ofta innehåller ståltråd som snart kan börja rosta.
Fimpa aldrig cigaretter och sätt inte kaffe eller te på stenen. Detta kan tränga in i stenen och ge fläckar som är svåra att få bort.
Upptäcks detta ska det omedelbart tas bort och därefter rengöras med hett vatten, kemiskt ren bensin alternativt aceton. Blir resultatet inte bra bör ni vända er till ett av GRF-ombud och be om hjälp.
Goda råd
Granitvaser ska tas in i god tid innan det finns risk för frysgrader.
I samband med gravering av ny text på befintlig sten bör äldre text och dekor renoveras (gäller försänkt målad eller förgylld, samt upphöjda texter) för att inte skillnaden mellan nytt och gammalt ska bli för stor.
Se vårt utbud av stensorter.
Se vårt utbud av textbearbetningar.